IZDVAJAMO

REČ UREDNIKA

Pretplata

Iz redakcije

Sabor trubača u Guči

Foto galerija


SRB INFO

 

ČESTITAMO


 

 

 

 

 

 

 

Tradicionalni doček ispred Skupštine grada za ,,srebrne“ košarkaše sa Evropskog prvenstva, pokazao je koliko je taj nesumljivi uspeh značio gradjanima Srbije. I pored žala zbog izgubljenog finala sa Slovenijom, koji je možda najbolje odslikao najbolji igrač srpske reprezentacije Bogdan Bogdanović rečenicom ,,da je teško slaviti poraz“, više je nego jasno da je naša oslabljena reprezentacija koja je na Evropskom prvenstvu igrala bez 7-8 standardnih prvotimaca (što zbog povreda, što zbog otkaza) postigla izuzetno značajan rezultat, koji definitivno ima ,,zlatni sjaj“. Bez daljnjeg je, da bi svi iskreni navijači ,,potpisali“ drugo mesto pre početka prvenstva. Poraz od Slovenije možda malo boli, ali ne treba zaboraviti da su iza nas na ovom prvenstvu ostali apsolutni favoriti španci, pa Rusi, Litvanci, Grci, veoma razočarani Hrvati, Letonci (koji su bili hit prvenstva), domaćini Turci, Nemci, Italijani..... šta tek oni da kažu.

 

 

Posebno ne smemo zaboraviti činjenicu da je reprezentacija Srbije na ovom prvenstvu igrala bez takvih igrača kao što su Teodosić, Nedović, Simonović, Kalinić, Bjelica, Jokić, Raduljica i Milutinov !!!! Reprezentacija koja bi u svom sastavu imala ove igrače sigurno bi na proteklom Evropskom šampionatu igrala za medalju, možda čak i više od toga. I pored toga, 12 neustrašivih momaka (koji su se i tokom prvenstva borili sa povredama – pre svih Lazić i Jović), napravilo je podvig i domoglo se nove medalje, i nastavili kontinuitet ,,postolja“ za našu košarkašku reprezentaciju na velikim takmičenjima. I ovaj put, naši košarkaši su pokazali nedvosmisleno da je Srbija ,,zemlja košarke“ i da se i na narednim velikim takmičenjima, pre svega predstojećem Svetskom prvenstvu, na našu zemlju mora računati kao ozbiljnog pretendenta na medalju.

 

Sigurno je da je jedan od ključnih elemenata uspeha srpske košarke na poslednjim velikim takmičenjima selektor Aleksandar Djordjević, koji je uspeo da napravi pravu ,,hemiju,, u reprezentaciji, i pored velikog broja povreda i otkaza, i koji je očigledno utabao put uspeha srpske košarke i za budućnost. Dobra je vest da će Djordjević uporedo sa svojim klupskim angažmanom u minhenskom Bajernu, nastaviti da vodi reprezentaciju i na predstojećim takmičenjima, pre svih Svetskom prvenstvu za dve godine. (ne sumnjamo da ćemo proći kvalifikacije, i pored poznatog problema oko tzv. ,,prozora“ za održavanje kvalifikacionih utakmica koji se poklapaju sa NBA sezonom i utakmicama Evrolige).

Veoma je važno što je i ovo prvenstvo pokazalo da srpska košarka ima budućnost – mlade igrače koji će sigurno postati nosioci igre reprezentacije u narednom olimpijskom ciklusu, poput Lučića, Gudurića, Jovića pa i Milutinova, uz ostale vedete srpske reprezentacije koji su još uvek u najboljim košarkaškim godinama.

 

Srpska košarka je još jednom pokazala izuzetnu vitalnost, i pored svih problema sa kojima se suočava, i sada je neupitno postojanje sistema u srpskoj košarci, koji našu reprezentaciju održava u samom vrhu ovog sporta na globalnom nivou.

 

I još jedan doček ,,na balkonu“ Skupštine grada Beograda pokazao je koliko se košarka voli u Srbiji, i koliko je ona deo našeg sportskog identiteta. I to je neka vrsta garancije da ćemo se i u budućnosti radovati uspesima naših košarkaša, ali naravno i košarkašica.

 

Izvor: BKTVNews

 

 

 

 

 

 

 

Redakcija || Reklame || Arhiva || Pretplata || Galerija || Linkovi || Kontakt

sva prava zadržana © Serbian Mirror

design by KompArt