IZDVAJAMO

REČ UREDNIKA

Pretplata

Iz redakcije

Sabor trubača u Guči

Foto galerija


SRB INFO

 

ČESTITAMO


 

 

 

 

Najbolji dečji kuvar u SAD, domaćica Vlada Vladić snimila u našoj zemlji dokumentarni film ”Virgin Land”

 

SRBIJA NA AMERIČKOJ TELEVIZIJI

 

 

Posetila sam Beograd, Novi Sad, Niš i Pirot, sva druga istorijska mesta i snimila TV seriju o zemlji divnog naroda sa bogatom tradicijom. Serijal će biti emitovana za Božić na četiri televizije u Americi, kaže Vlada Vladić

 

 

Piše: Marko Lopušina

 

Uvek kada me u Americi pitaju odakle sam, ja im odgovaram da sam iz zemlje u kojoj je narod dobar, istorija bogata, kuhinja izvrsna, a priroda prelepa. I kada mi Amerikanci ne veruju, ja im pustim svoje snimke iz Srbije. Sada sam odlučila da čitava Amerika vidi moju Srbiju.

Ovako govori Vlada Vladić, vlasnik agencije “Cooking and Kids“, zvanično šampion SAD u pripremanju dečje hrane, promoter pravoslavne tradicije i kuhinje na Zapadu, i domaćica iz Kalifornije. Ona svake nedelje u Americi drži predavanja u okviru svoje komune “Vlada’s Seeds of Life“ sa kojom saradjuju velike američke zdravstvene i humanitarne organizacija. Došla je u Srbiju na tri nedelje da snimi dokumentarni film za Amerikance. – Posetila sam Beograd, Novi Sad, Niš i Pirot, sva druga istorijska mesta i snimila TV seriju o zemlji divnog naroda sa bogatom tradicijom. Pravili smo srpski ajvar, uštipke, roštilj, peglane kobasice i pokušali da kroz pripremanje hrane, koja okuplja sve ljude oko trpeze, Amerikancima dočaramo Srbiju. Film će biti emitovan u Kaliforniji na IEMG televiziji iz San Bernardina, KOCT televiziji i Del Mar TV iz San Dijega, kao i ETV iz Ist Havena u Konektikatu – otkriva nam Vladanka (Jovanović) Vladić. Rodjena je u selu Medjaši kod Bijeljine. Završila je Medicinsku školu u Beogradu, a Vojnu školu u Rajlovcu. Radila je u Vazduhoplovnom zavodu u Batajnici, ali se 1989. odselila u SAD. U Floridi je 1993. sa mužem otvorila dva restorana. Kada su ih prodali, preselili su se u Kaliforniju 1998. i otvorili gradjevinsku firmu. Kao udovica danas živi sa svojom decom Mikaelom i Markom.

Gospodja Vladić je kao četvorostruki šampion dečje kuhinje u SAD, dobila podršku medjunarodne organizacije CVI2, koja je uvrstila u svoj program rada za narednih pet godina. Njene obrazovne televizijske emisije i spotove gleda više miliona Amerikanaca. – Glavni manekeni na sajtu i degustatori su moja deca, majka, tetka i rodbina. Moj sadašnji cilj je da Americi i svetu predstavim srpski narod u najboljem svetlu. Zato sam o svom trošku snimila dokumentarni turistički film, u šest nastavaka, o istoriji, kulturi i ljudima u Srbiji – kaže Vlada Vladić, koja je sa kamermanom ovih dana obilazila srpske sabore, festivale i priredbe po Srbiji.

 

Snimila je berbu groždja u Sremskim Karlovcima, konjičke i hajdučke igre u Požarevcu, roštiljijadu u Leskovcu, vinske podrume i salaše u Novom Sadu i okolini, Kalemegdan, Muzej Nikole Tesle, Narodnu skupštinu, tvrdjavu Maglić, kanjon Dunava i ostale lepote Srbije.

– Srbija je bogata zemlja, narod je divan ima plemenitu dušu i to treba prikazati Amerikancima kroz priču o rodnoj zemlji, voću i povrću, koje se sprema na stari način. Moja kamermanka je oduševljena slatkim svadbarskim kupusom, belim sirom i kobasicama iz Pirota, domaćim sokovima i paprikama. Naši ljudi su bili ljubazni domaćini, onako kako oni to uvek umeju da budu i to mi je pomoglo da kamerom prenesem američkim gledaocima atmosferu pravog narodnog življenja u Srbiji – zadovoljna je autorka ovog filma Vlada Vladić.

Otišla je u Ameriku sa hiljadu sati snimljenog materijala, u koji treba da montira snimke sa Egzita i iz Guče, kako bi prikazala i scene narodnog veselja u Srbiji. Dokumentarni film u šest epizoda biće predstavljen američkoj publici pod imenom “Virgin Land“ za Božić na četiri televizije u Americi.

 

 

ČARI SRPSKE PRESTONICE – Snimajući po Beogradu shvatila sam da je naša prestonica izrasla u svetsku metropolu. I da nije moguće u jednoj epizodi prikazati svu raskoš života u Beogradu. Zato sam odlučila da iduće godine za američku televizije i publiku snimim poseban film o prelepom gradu na ušću Save u Dunav – obećala nam je na rastanku Vlada Vladić.

 

 

 

 

 

 

Redakcija || Reklame || Arhiva || Pretplata || Galerija || Linkovi || Kontakt

sva prava zadržana © Serbian Mirror

design by KompArt