IZDVAJAMO

REČ UREDNIKA

Pretplata

Iz redakcije

Sabor trubača u Guči

Foto galerija


SRB INFO

 

ČESTITAMO


 

 

 

 

 

AMERIKA JE JEDAN OD NAŠIH NAJVEĆIH PARTNERA

 

 

 

 

 

 

Više desetina susreta sa zvaničnicima, medju kojima sa više od deset šefova država i vlada, dogovorene posete trojice predsednika Srbiji – Amerike, Francuske i Turske – deo su onog što je obeležilo petodnevno učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Generalnoj skupštini UN u Njujorku. Prema nekim procenama, Vučić je krajem septembra razgovarao sa čak oko 50 svetskih lidera, od Skandinavije do Afrike, a kada se na to dodaju susreti koje je imao i šef diplomatije Ivica Dačić, to dostiže brojku i od 100, prenose srpski mediji.

Kontakti koje je na Ist Riveru imala naša delegacija, prema ocenama analitičara, odlična je osnova za dalji diplomatski prodor naše zemlje, odbranu nacionalnih interesa u medjunarodnoj areni, ali i privlačenje novih investicija. Za mnoge je “najopipljiviji“ rezultat aktivnosti na marginama GS to što je prvi čovek Bele kuće Donald Tramp prihvatio Vučićev poziv da dodje u Srbiju, što je najavljen dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona početkom 2018. i utanačena poseta šefa turske države Redžepa Tajipa Erdogana za 10. oktobar, piše “Politika“. Viši zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Elizabet Milard na sastanku sa Vučićem tražila je objašnjenje za paljenje ambasade SAD u Beogradu i ubistvo braće Bitići. Vučić je posle ovog razgovora objasnio da Vašington traži hapšenje odgovornih. O slučaju Ambasade, rekao je da SAD traže komandnu i političku odgovornost za one koji su po njihovom mišljenju uticali na to da policija ne obavi svoj posao kako bi trebalo: “Rekli smo da je postupak za taj napad odavno u toku i da ne postoji nijedan razlog da se bilo šta zaustavlja.“ Na kraju posete Vučić je istakao da ako neko misli da je moguće bez SAD postići bilo kakvo rešenje problema u regionu, to prosto nije realno i nema dodira sa stvarnošću. On je dodao i da su SAD za nas jedan od najvećih partnera u svetu, kao i da sa njima razgovaramo o svemu i moramo zajednički da rešimo probleme.

Medjutim, ne treba zanemariti razgovore koje je Vučić imao sa premijerima Norveške, Belgije i Švedske, čije firme su veoma prisutne u Srbiji. Dogovoreno je da premijer Belgije Šarl Mišel uskoro poseti Srbiju, a Vučić je ocenio da su mu se “vrata nade“ šire otvorila pošto zvanični Brisel želi da snažnije podrži brži put naše zemlje u EU.

Susret sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom još jednom je potvrdio čvrste veze dveju država, a Vučić je ponovio da Beograd ne ulazi u NATO i da neće uvesti sankcije Moskvi. Poruka o doslednoj politici vojne neutralnosti preneta je i generalnom sekretaru Alijanse Jensu Stoltenbergu. Posle susreta sa Antoniom Guteresom, generalnim sekretarom UN, srpski predsednik je rekao da sekretar veoma ceni uticaj Srbije i da je tražio mišljenje naše zemlje po nekim pitanjima. Tokom boravka u Njujorku Vučić je razgovarao sa Džordžom i Aleksom Sorošem, koji su, kako je preneo, želeli da čuju kakva su naša vidjenja dogadjaja na Balkanu i budućnosti u regionu.

 

DIPLOMATSKA POBEDA SRBIJE

Srbija je izdejstvovala veliku diplomatsku pobedu na zasedanje Generalne skupštine Interpola u Pekingu, time što je obezbedila dovoljan broj glasova i onemogućila samoproglašenom Kosovu da udje u Interpol. Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je kineskim prijateljima Srbije zahvalio na ogromnoj podršci i pomoći, pogotovo kada je reč o zaštiti integriteta Republike Srbije. Takodje je izrazio nadu da ćemo i u budućnosti uspevati da zajedno sa prijateljima Srbije pobedjujemo sve izazove koji su pred nama. Prema njegovim rečima, pozicija Srbije je jasna povodom članstva u toj organizaciji – samo suverene države i članice UN mogu u Interpol. “Interpol treba na svaki način da izbegne politizaciju svog rada, što je strogo zabranjeno i Ustavom ove organizacije. Pozivanje na članstvo u Ujedinjenim nacijama predstavlja jedini potpuno siguran način da se utvrdi status države i da se izbegne zamka politizacije“, istakao je Stefanović.

Nekoliko dana pre zasedanja skupštine, ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj je izjavio da je Kosovo obezbedilo dovoljan broj glasova da bude primljeno u Unesko i Interpol, kao i da je “jedna država okončala sve procedure za priznanje nezavisnosti Kosova“. Hodžaj nije želeo da kaže koja je to zemlja, ali je istakao da je okončala sve administrativne procedure za priznanje Kosova. On je istakao da je prošle godine posetio mnoge države sveta i tokom tih poseta dobio potvrde ko će glasati za učlanjenje Kosova, kako u Unesko tako i u Interpol. Očigledno da je Srbija imala uspešniju diplomatsku aktivnost, pa je zbog nedostatka glasova kosovski premijer Ramuš Haradinaj povukao kandidaturu Kosova za članstvo u Interpolu i pozvao sve da, kako je naveo, rade za Kosovo, kako bi ono postalo članica Interpola na sledećem zasedanju. On je to učinio nakon što je zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio da Priština nema dovoljno glasova. Članstvo Kosova trebalo je da bude razmatrano i na prethodnoj Generalnoj skupštini Interpola novembra prošle godine, ali je i tada odloženo zbog, kako je tada saopšteno iz te organizacije, sprovodjenja studije o učlanjenju, koja je trebalo da bude predstavljena na ovogodišnjem zasedanju Generalne skupštine.

 

REPUBLIKA SRPSKA PROGLAŠAVA NEUTRALNOST

Deklaracija o vojnoj neutralnosti Republike Srpske uveliko se priprema u vladajućem savezu, koji čine SNSD-DNS-SP, a plan je da se ovaj dokument nadje pred poslanicima Narodne skupštine već u oktobru. Kako saznaju “Novosti“, u deklaraciji će biti istaknuta potreba očuvanja ustavnog poretka i pozicije Srpske, kao i vojna neutralnost. A tekst će biti vrlo sličan onom koji je svojevremeno usvojila i Srbija.

Šef kluba poslanika SNSD Radovan Višković kaže da je dokument odgovor na sve češće informacije koje se plasiraju u institucijama BiH da se ta država sve više približava NATO i da ide prema članstvu: “Usvajanjem deklaracije RS želi da prati stav Beograda i u toku je izučavanje deklaracije iz Srbije. Očekujemo konsenzus svih stranaka u Srpskoj, odnosno da dokument dodje u parlament kao predlog svih poslanika.“

Predsednik SDS Vukota Govedarica kaže da je njihov stav da je za BiH i RS potpuno nepotrebna priča o članstvu u NATO: “Treba biti jako oprezan, jer RS ne sme da dozvoli da se uvede u bilo kakav konflikt oko NATO integracija. Sada je pitanje deklaracije bespotrebno, jer niko ne traži od RS ili BiH da nas primi sutra.“

 

 

 

Redakcija || Reklame || Arhiva || Pretplata || Galerija || Linkovi || Kontakt

sva prava zadržana © Serbian Mirror

design by KompArt