IZDVAJAMO

REČ UREDNIKA

Pretplata

Iz redakcije

Sabor trubača u Guči

Foto galerija


SRB INFO

 

ČESTITAMO


 

 

 

 

POTVRDJENI FILMOVI I GOSTI OVOGODIŠNJEG SRPSKOG FILMSKOG FESTIVALA ČIKAGO

 

 

REPERTOAR SRPSKOG FILMSKOG FESTIVALA ČIKAGO 2017

 

 

 

 

I ove godine, od 1. do 4. decembra, na našem Festivalu prikazaće se najbolji filmovi iz ovogodišnje srpske produkcije u AMC Rozmont teatru. Već je potvrdjeno da će to biti “Rekvijem za gospodju J.” koji je Evropska filmska akademija /EFA/ kandidovala za najbolji evropski film, a očekuje se da će on biti i kandidat srpske kinematografije za Oskara. Potvrdjeno je i prikazivanje filma “Slepi putnik na brodu ludaka”, o poznatom piscu Petru Kočiću, kao i sjajan dokumentarni film o Ljubiši Samardžiću, a u toku je konačan izbor iz široke preostale ponude. Konačan spisak filmova i gostiju objavljujemo u narednom broju.

 

 

 

 

 

Selektor našeg Festivala u Beogradu i čovek koji je inicirao organizovanje festivala srpskog filma u svetu Aleksandar Vlajković nam je potvrdio da je u dogovoru sa direktorom Festivala u Čikagu Slavicom Petrović već dogovorio širi izbor filmova za čikašku smotru i u toku je sužavanje tog spiska. Ono šo je već izvesno jeste da je dogovoreno prikazivanje, po svemu sudeći najboljeg srpskog filma iz ovogodišnje produkcije “Rekvijem za gospodju J“. To je film koji se već našao medju evropskom filmskom elitom. Evropska filmska akademija (EFA) saopštila je da je srpski film “Rekvijem za gospodju J“ Bojana Vuletića ušao u najuži izbor filmova aktuelne evropske produkcije, koji učestvuju u trci za nominacije za 30. Evropske filmske nagrade. Taj film će po svmu sudeći biti i kandidat srpske kinematografije za američkog Oskara. Članovi Akademije će u naredna dva meseca, glasanjem, odrediti nominacije za najbolji film i doprinose u ostalim kategorijama (režija, scenario, gluma).

Nominacije će biti saopštene 4. novembra, a završna svečanost na kojoj će biti saopšteni dobitnici nagrada biće održana 9. decembra u Berlinu. U trci za nominicije za nagrade Evropske filmske akademije “Rekvijem za gospodju J“ takmičiće se sa novim filmovima Hanekea, Kaurismakija, Ozona, Zvjaginčeva, Končalovskog, Vajde, Loznice, Estlunda.

Film inače govori o zemlji koja upravo prolazi kroz tranziciju i sveobuhvatnu reformu administracije i gde je sve jako komplikovano, pa čak i obična sahrana. Jer živeti u tranziciji je komplikovano. Umreti je još komplikovanije.

 

“Rekvijem za gospodju J“, sa Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi, svetsku premijeru je imao na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Berlinu, prikazan je potom na još 25 medjunarodnih i domaćih festivala (Karlove Vari, Moskva, Sarajevo…).

Film je osvojio devet nagrada, izmedju ostalih za najbolji film u Visbadenu i nagradu medjunarodne kritike FIPRESCI u Sofiji.

Do kraja godine, film je pozvan na još 17 festivala (Montreal, Kopenhagen, Solun, Kairo).

Nakon učešća na Sarajevskom filmskom festivalu, Vuletićev film ovih dana učestvuje i na festivalu u Vukovaru.

Gledaocima njihovog filma na Festivalu u Čikagu pozdrave prenose glavni producent filma Nenad Dukić /See Film Pro/, jedan od najistaknutijih filmskih poslenika Srbije i Tijana Višnjić, direktor “Soul Food Films“, zaduženog za plasman ovog filma u svetu.

Na ovogodišnjem filmskom festivalu obeležicemo i sto godina od rodjenja pisca Petra kočića filmom “Slepi putnik na brodu ludaka”, našeg velikog reditelja Gorana Markovića. Jednu od glavnih uloga u ovom filmu igra Tihomir Stanić, naš popularni i proslavljeni glumac koji nam je potvrdio da dolazi na Festival i da se raduje novom susretu sa našim ljudima u Čikagu, medju kojima je stekao mnoge prijatlje. Film inače govori o poslednjem periodu života znamenitog srpskog pripovedača Petra Kočića, u duševnoj bolnici na Guberevcu, u okupiranom Beogradu 1915. Film donosi tadašnju sliku Beograda pod okupacijom u kojoj, na tragikomičan način, životi lekara, osoblja i pacijenata u ludnici na Guberevcu grade metaforu o životu “na slobodi i slobodnoj teritoriji“. Dok svuda okolo vlada okupacijski teror, smrt i razaranje materijalnih vrednosti, dotle u ovoj svojevrsnoj i apsurdnoj oazi mira, na ovom “brodu ludaka“, vlada duboko razumevanje, poštovanje i briga za bližnje. Ova priča o poslednjim mesecima života Petra Kočića postaje simbolička priča o sukobu dobra i zla.

Dokumentarni dugometrazni film “Panta Rei“, reditelja i scenariste Ljubiše Samardžića, našeg proslavljenog glumca koji je u bolničkoj postelji i kome je preneto da će njegov rad iz ovogodiš nje produkcije biti na festivalu u Čikagu.

Ovaj film donosi prikaz jednog vremena, dat kroz svedočanstvo slavnog glumca i reditelja. Počev od skromnog detinjstva u posleratnoj Jugoslaviji, preko putešestvija do Beograda, studija na Akademiji za film i TV i, konačno, do plodne i uspešne karijere glumca. Ljubiša Samardžić oslikava portret domaće kinematografije čiji je integralni deo već duže od pola veka. Smoki koji je već duže bolestan i nalazi se na kućnom lečenju povodom svog filma je izjavio:

- Uvek sam se trudio da iskreno prenesem svoje utiske iz života na film. Ovo je sažeti deo moje bogate filmske, ali i životne priče. Oslanjao sam se na veliki broj dokumentarnih kreacija velikih majstora. U mom dokumentarcu je samo delić impresija iz života i mojih dela. Ponosim se što sam deo filma posvetio autorima i poštovaocima filma bivše Jugoslavije.

 

 

U toku su poslednje konsultacije o utvrdjivanju konačnog spiska filmova koji će biti predstavljeni na Festivalu u Čikagu, a ono što je sigurno je, da će se na festivalu naći i filmovi koji će zasmejati publiku. U toku su konsultacije i oko izbora specijalnog gosta Festivala. Budite sigurni da će i ovogodišnja filmska smotra srpskih filmova opravdati priznanje koje je ponela – da je to najznačajniji kulturni dogadjaj koji srpska zajednica organizuje u SAD. Znači, već u narednom broju vašeg “Srpskog ogledala” imaćete konačan repertoar filmova koji će se prikazati na festivalu i imena onih koji će se družiti sa vama.. širi prikaz svih filmova, kao i rezervaciju karata možete izvršiti na veb-sajtu Festivala: http://www.serbianfilmfest.com/ Srdačan pozdrav iz Beograda.

 

 

 

 

 

 

 

 

Redakcija || Reklame || Arhiva || Pretplata || Galerija || Linkovi || Kontakt

sva prava zadržana © Serbian Mirror

design by KompArt