IZDVAJAMO

REČ UREDNIKA

Pretplata

Iz redakcije

Sabor trubača u Guči

Foto galerija


SRB INFO

 

ČESTITAMO


 

 

 

 

Na stotu godišnjicu pobede u Velikom ratu američki Srbi snimaju dokumentarni film ”Pupinov narod”

 

SRPSKA ZASTAVA PONOVO ISPRED BELE KUĆE

 

Srbi iz Kalifornije podneli zahtev administraciji Donalda Trampa da se 28. jula postavi srpska zastava u Vašingtonu, kao što je to bilo 1918.


Piše: Marko Lopušina

 

 

 

 

“Poštovana gospodo, prošao je čitav vek od kada je američki predsednik Vudro Vilson govorio o hrabrom srpskom narodu, koji je zajedno sa saveznicima pobedio u Prvom svetskom ratu. I kada se odajuæi počast Srbima u Vašingtonu iznad Bele kuće zavijorila srpska zastava. Poštujući američku i srpsku tradiciju, predlažemo da se posle sto godina od tog istorijskog dogadjaja srpska zastava opet zavijori 28. jula 2018. iznad Bele kuće, kao što je to bilo 1918. godine.“ Ovako glasi pismo i zvaničan predlog američkih Srba koje je ovih dana poslato administraciji američkoj predsednika Donalda Trampa u Beloj kući u Vašingtonu. Pismo je u ime Srba iz Kalifornije potpisao Dragan Rakonjac, osnivač i predsednik Udruženja i Srpskog radio-programa LA.Serbs iz Los Andjelesa.

– Istorija američkih Srba je neraskidivi deo istorije srpskog naroda, jer smo mi pripadnici nacionalnog bića svih Srba sveta. Zato nam je želja da stvaramo srpsku istoriju u SAD na tradicijama prijateljstva i saradnje američkog i srpskog naroda. Veliki Mihajlo Pupin, vodja Srba u Americi, bio je prijatelj američkog predsednika Vudroa Vilsona, koji je predložio da se oda počast srpskim borcima i narodu koji je podneo ogromne žrtve u Velikom ratu. Predsednik Vilson je to učinio i naložio da se srpska zastava vijori širom SAD. Mi ponovnim isticanjem našeg nacionalnog znamenja želimo da podsetimo Amerikance i američke Srbe na naše vekovno prijateljstvo i ovaj istorijski dogadjaj – objašnjava Dragan Rakonjac zašto je sa grupom Srba iz Kalifornije poslao pismo Beloj kući.

Kada je 28. jula 1918. na četvrtu godišnjicu početka Prvog svetskog rata i pred kraj Velikog rata predsednik Vudro Vilson izdao saopštenje američkom narodu, on je izmedju ostalog rekao:

– Primereno je da narod Sjedinjenih Američkih Država, privržen očiglednoj istini da je pravo naroda svih država, malih i velikih, da žive sopstvenim životom i da biraju svoje vlade, prisećajući se da su načela za koje se Srbija viteški borila i propatila ista ona načela za koja se zalažu Sjedinjene Države, povodom ove godišnjice izrazi na adekvatan način saosećenje sa ovim potlačenim narodom koji se tako herojski odupirao težnjama germanske nacije da dominira svetom. Predsednik Vilson je pozvao narod SAD, svih vera i veroispovesti, da se okupe na svojim mesnim bogosluženjima, u nedelju 28. jula 1918. godine, u cilju iskazivanja saosećanja sa ovim podjarmljenim srpskim narodom. Njegovo pismo je pročitano u svim crkvama širom Amerike. Tog dana je srpska zastava podignuta iznad Bele kuće kao i u svim zgradama javnih institucija u glavnom gradu SAD.

Američki Srbi danas tvrde da je Mihajlo Pupin bio masonski brat Vudroa Vilsona, što mu je pomoglo da politički utiče na ovog američkog predsednika. Pupin je predsednika Vilsona upoznao s pozicijom srpskog naroda u novoj državi, kraljevini SHS, koju je on doživljavao kao zemlju svih Srba na Balkanu, i objasnio mu zašto je bitno da ta nova zemlja bude celovita. Na Mirovnoj konferenciji u Parizu 1919. godine Pupin se uz pomoć Vilsona izborio da nova Kraljevina SHS dobije dobar deo Dalmacije, Baranju i njegov Banat, a da se Sloveniji dodele Istra i Bled.

– Pupin je uz pomoć Vilsona spasao Srbe iz Banata i Ugarske od pripajanja Rumuniji i Madjarskoj, a Srbima iz Austrougarske je obezbedio opstanak u zajedničkoj državi. Ono što je najznačajnije za američke Srbe i srpski narod jeste činjenica da je upravo svojim političkim angažmanom u Americi profesor Mihajlo Pupin doprineo da se 28. jula 1918. godine u Beloj kući u Vašingtonu i drugim institucijama SAD zavijori srpska trobojka. Mi zato povodom stote godišnjice ovog istorijskog dogadjaja pripremamo dokumentarni film o američkim Srbima, koji nosi naziv “Pupinov narod“ – otkriva nam Dragan Rakonjac, inače dopisnik RTS-a iz Kalifornije, snimatelj i režiser. Ideja kalifornijskih Srba je da u svoju akciju uključe najuglednije Srbe u SAD, Srpsku narodnu odbranu kao istorijski najznačajniju srpsku organizaciju i američke prijatelje. Obratiće se za pomoć i Branku Terziću, dugogodišnjem prijatelju predsednika Ronalda Regana i njegovog bivšeg ministra za energetiku.

– Ideja je dobra, ali treba biti oprezan i poštovati istorijske činjenice. Naime, nema dokaza da se srpska zastava 28. jula 1918. vijorila na jarbolu i krovu Bele kuće – upozorava gospodin Terzić.

– Iz izveštaja američkih medija vidi se da je srpska zastava “bila iznad Bele kuće”, dakle nadletela je avionom i bila je postavljena u dvorištu, na travnjaku Bele kuće i drugih državnih institucija. Pokretači ove inicijative kalifornijski Srbi i Dragan Rakonjac, osnivač i predsednik Srpskog radio-programa LA.Serbs iz Los Andjelesa su poslušali savet Branka Terzića iz Vašingtona, i u tom stilu i napisali pismo administraciji Bele kuće.

– Nadamo da ćemo 28. jula 2018. godine zajedno sa Amerikancima organizovati još jedan istorijski dogadjaj, ponovno isticanje srpske zastave u Beloj kući. Biće to sjajna manifestacija, koju ćemo snimiti i sa njom početi dokumentarni film o Srbima u Americi pod nazivom “Pupinov narod“ – uveren je Dragan Rakonjac, čelnik Udruženja LA.Serbs iz Los Andjelesa.

 

 

 

 

ODGOVOR IZ VAŠINGTONA

 

– S obzirom na praksu američke administracije da odgovara na pisma, očekujemo da ćemo dobiti odgovor na naš predlog iz Bele kuće, a možda i iz kabineta predsednika Donalda Trampa – optimista je potpisnik pisma Dragan Rakonjac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redakcija || Reklame || Arhiva || Pretplata || Galerija || Linkovi || Kontakt

sva prava zadržana © Serbian Mirror

design by KompArt