IZDVAJAMO

REČ UREDNIKA

Pretplata

Iz redakcije

Sabor trubača u Guči

Foto galerija


SRB INFO

 

ČESTITAMO


 

 

 

 

H R O N O L O G I J A

 

 

DOKTOR JOVAN ČUPIĆ

 

Odličan lekar sa proverenim dugogodišnjim iskustvom u svom poslu i velikim brojem zadovoljnih pacijenata, veliki patriota, i dobrotvorac Dr Jovan Čupić govori specijalno za božićno izdanje Ogledala.

 

 

 

 

Pre nego što započnemo ovaj razgovor, poručila bih sledeće: Započnite Novu godinu sa zdravim, blistavim i vedrim osmehom pozovite našeg čuvenog lekara Jovana Čupića, koji će vas time usrećiti, jer je on umetnik u svom poslu.

 

Došli ste medju prvim stomatolozima u ovu zemlju. Pre vas je bio doktor Pera Milenković, i možda još samo nekoliko lekara. Kako je to nekada bilo za mladog lekara kada dodje iz Srbije? Koliko je bilo teško snaći se?

- Kada sam došao u Čikago i počeo da tražim način da dobijem dozvolu za rad nije bilo ni malo lako. Kao što vam je poznato svi lekari moraju da polože dodatne ispite i urade nostrifikaciju svojih diploma ovde. U to vreme ovde je bilo par naših zubara. Ali imao sam sreće da sretnem pokojnog Dr Peru Milenkovića, koji mi je mnogo pomogao. Radio sam puno radno vreme kao zubni tehničar i u isto vreme spremao ispite. Hvala Bogu položio sam sve iz cuga i počeo da radim početkom sedamdesetih godina. Još jedan veliki čovek mi je pomogao, a to je bio lekar opšte prakse pokojni Dr Tomović, koji mi je ustupio prostorije odmah pored njegove ordinacije. To je bila jaka ordinacija i tako je veliki broj pacijenata prešao kod mene. Zbog svega ovoga, uvek sam osećao potrebu da pomognem novim kolegama. Neki su veoma zahvalni, mada ima i onih koji su to zaboravili. Ali ljudski je pomagati i zbog toga to uvek činim.

 

Kada ste vi tačno došli i odakle? Koji je bio vaš put do uspešnog i poznatog lekara kako vas mi znamo?

- Rodom sam iz Beograda, gde sam se i školovao i odmah nakon diplomiranja na Stomatološkom Fakultetu, došao sam kod oca koji je tada živeo u Čikagu. Po dobijanju dozvole za rad otvorio sam privatnu praksu na Irving Parku, 1976. godine i na toj lokaciji sam ostao sve do 2005. A zatim smo moj dobar prijatelj i saradnikom Voja Vla, Dr Živković i Sveta Stojanović došli na ideju da izgradimo zgradu u Skokiju, gde smo svi zajedno dugi niz godina imali poslovne prostorije. Imati zubnu laboratoriju u istoj zgradi je san svakog zubara. Nakon napuštanja ove lokacije i kraće pauze u poslu dr Čupić je ponovo u punoj formi i radi na drugoj lokaciji. Pacijenti mogu zakazati preglede i intervencije kod dr Čupića sada na telefon: 847-401-7407

 

Vi ste ugledan čovek u ovom gradu, aktivan u mnogim projektima vezanim za Srbe. Jedan ste od osnivača Srpske lekarske asocijacije, jedan od osnivač a fudbalskog tima Ujedinjeni Srbi i još mnogo toga. Kako ste sve to uspeli da uklopite i usput gradite veoma uspešnu karijeru svih ovih godina?

- Ja sam patriota i veoma sam vezan za svoj narod, za moje Srbe. Odatle i crpem tu snagu i veliku volju, pa sam tako i pored velikih poslovnih obaveza uvek nekako uspevao da nadjem vremena da budem aktivan u životu Srpske emigracije. Tako sam dugogodišnji sekretar i veoma aktivan član fudbalskog kluba Ujedinjeni Srbi skoro od samog osnivanja kluba. Smatram da je vreme provedeno sa novodošlom srpskom omladinom jedno od najboljih što neko može da poželi, jer je tim mladim ljudima itekako potrebana pomoć, kao i savet da ih neko usmeri, kada tek dodju. Ja sam sa jednom većom grupom odanih ljubitelja fudbala uvek pomagao mnogima da nadju posao, stan i sve što im je neophodno za početak, a neki su i bračni život započinjali u tim druženjima oko kluba.

Postoji jedna šala medju nama, a to je: da možda nismo najbolji u ligi ali imamo najbolje zube, jer je nas nekoliko zubara uključeno u sam klub od početka. To ulaganje u omladinu je nešto što svakog čoveka ispunjuje i najveća je sreća kada sretnete nekoga ko vas podseti i zahvali se na pomoći koju ste mu pružili u njegovim najtežim trenucima. Takodje sam član i naše najstarije srpske organizacije Srpske Bratske Pomoći od samog dolaska u Čikago, bio sam dugo podpredsednik, a tri godine i predsednik iste organizacije. Bio sam i predsednik Odbora za stipendije siromašnim studentima u Americi. Član sam i Srpske Narodne Odbrane, a bio sam i član nekadašnjeg Srpskog Akademskog Kluba dok je postojao.

 

I pored svega toga vi ste veoma odani svojoj porodici?

- Da, za porodicu uvek mora da se ima vremena, porodica je na prvom mestu i pored svih nabrojanih aktivnosti uvek sam našao dovoljno vremena da provedem sa svojom porodicom. Nezaborano je divno vreme provedeno po hladnim klizalištima širom Amerike i Kanade, gde je moj sin igrao hokej na ledu za “Glenview Stars“. Puno srce je gledati svoje dete da igra za finale Amerike, u kategoriji za svoj uzrast. Takodje i moja ćerka je bila član kluba umetnič kog klizanja. A danas najviše uživam u uspesima svog unuka koji je jako dobar u Američkom fudbalu i jedan od retkih freshmena u školskom Simfoniskom orkestru gde svira bas i bas gitaru. Unuka će biti glumica, nova Sara Bernar. Šta ćete lepše od toga.

 

Nakon jedne pauze ponovo ste u punoj snazi i aktivni u svom poslu ali na drugoj lokaciji. Recite nam kako vaši pacijenti mogu da vas nadju i dodju do vas?

- Hvala Bogu radim punom parom u dve ordinacije. A, da ovaj naš razgovor sada ne bi prerastao u reklamu daću samo moj broj telefona: 847.401.7407. Takodje ovom prilikom želim da čestitam nastupajuće praznike, prijateljima, pacijemntima i čitaocima Ogledala. Neka ih zdravlhe služi i neka im ova godina bude srećna i berićetna. Hristos se rodi! Hvala doktore na razgovoru i lepim željama.

 

 

 

 

Bane Krstić:

Poznajem dr Jovana Čupića od ranih sedamdesetih. Veliki je patriota i zajedno smo se sa sadašnjim Vladikom Dobrijevićem zalagali u Vašingtonu za vreme bombardovanja naše zemlje, kako bi se čuo srpski glas. Dugo godina smo zajedno u raznim srpskim organizacijama i fudbalskom klubu Ujedinjeni Srbi. Znam da je dobar čovek, suprug i otac i neko ko je uvek pomagao naše mlade ljude i sve kojima je pomoć potrebana.

On je moj lekar - zubar svih ovih godina, kao i lekar moje porodice. Mislim da to dovoljno govori o njemu kao dobrom stomatologu.

 

 

Voja Vla – zubotehničar i protetičar 

Na samom početku moje karijere kada mi je pomoć bila najpotrebnija dr Čupić je bio jedan od srpskih lekara koji su mi oberučke pomogli. On je nesebič no dao sve od sebe da mi pomogne.

Divim se njegovoj hrabrosti u prihvatanju noviteta iz medicine u našem poslu tokom karijere. Doktor Čupić je imao velike uspehe zahvaljujući svojoj hrabrosti i sposobnosti svih ovih godina. Pored toga njegova ljubaznost i divan odnos sa pacijentima, potvrdjuju njegovu popularnost i omiljenost kod njih. I posle pauze u svom poslu ostao je i dalje sposoban da radi najdelikatnije poduhvate u zubarstvu.

 

 

 

 

 

Redakcija || Reklame || Arhiva || Pretplata || Galerija || Linkovi || Kontakt

sva prava zadržana © Serbian Mirror

design by KompArt