IZDVAJAMO

REČ UREDNIKA

Pretplata

Iz redakcije

Sabor trubača u Guči

Foto galerija


SRB INFO

 

ČESTITAMO


 

 

 

 

GRAD NIŠ KAPIJA ISTOKA I ZAPADA

 


Oduvek su istoričari, geografi, putopisci i književnici ovaj grad nazivali kapijom Istoka i Zapada. U Nišu, jednom od najstarijih gradova ovog dela Evrope, zahvaljujući izuzetnom geografskom položaju, ukršta se više putnih pravaca koji povezuju Srednju i Zapadnu Evropu, Vlašku niziju i Pomoravlje sa Jadranskim, Egejskim i Crnim morem. Takav geografski položaj određivao je, tokom vekova sudbinu Niša.
Otkrića na lokalitetima: Bubanj i Humska čuka, ukazuju na naseljenost niškog područja od neolita i ranog bronzanog doba.
Istorija ovih prostora, velikim delom ratnička i rušilačka pamti Rimljane, Gote, Ilire, Tračane, Kelte, Hune i druge narode.

 


RODNI GRAD VELIKOG CARA
Rođenjem Flavija Valerija Konstantina u Nišu, u drugoj polovini III veka, rimskog cara, zaštitnika hrišćanstva i velikog državnika i ratnika, grad dobija značajno mesto u svetskoj istoriji, poprimajući takav sjaj i u 6. veku, u vreme vladavine Justinijana I, obnovitelja imperije.
Visok stepen razvoja i značaja, Nišu donose Nemanjići. Veliki srpski župan, Stefan Nemanja, otac Svetog Save, priključivši Niš Srbiji, 1183. godine, nameravao je da ga učini prestonicom, sve do pada srpske srednjevekovne države pod tursku vlast, Niš je bio veliki ekonomski kulturni strateški centar.
Savremeni razvoj Niša počinje 1878. godine, oslobađanjem od Turaka, posle blizu pet vekova robovanja. Niš je tada zakoračio u najznačajniji period svoje istorije: postao je druga prestonica savremene Srbije.
U Nišu je bila rezidencija kralja Milana i kralja Aleksandra Obrenovića – Knežev dvor, u kome su oni često boravili, posebno, u vreme održavanja sednica Narodne skupštine. Za vreme Prvog svetskog rata Niš je bio ratna prestonica Srbije - od kraja jula 1914. do sredine oktobra 1915.godine. 

 


GRAD BOGATE KULTURE I ISTORIJE
Zahvaljujući burnoj istoriji, Niš je, u pravom smislu reči, postao grad - muzej. Vitrine i depoi Narodnog muzeja su prebogati predmetima neprocenjive istorijske vrednosti sa brojnih nalazišta.
Narodno pozorište ima tradiciju dužu od jednog veka, a zavesa Pozorišta lutaka je prvi put podignuta 1951. godine. Galerija savremene likovne umetnosti, čuvar je bogatog umetničkog blaga, ali i promoter modernih strujanja u likovnom stvaralaštvu. Izlaže se u nekoliko galerija: "Srbija", "Paviljon" i "Salon 77" u Tvrđavi.

 


RIZNICA ARHITEKTONSKIH STILOVA
Niš postaje moderan grad, od 1878. god. po oslobođenju od Turaka, kada po nalogu kneza Milana Obrenovića, Austrijanac Franc Vinter radi "Regulacioni plan varoši Niš". Time je postavljena urbanistička osnova za dalji rast grada po evropskim merilima.
Orijentalni ambijent ubrzo biva potisnut evropskim arhitektonskim stilovima (secesija, barok, eklektika). U drugoj polovini 20.veka na delu je korbizijanska arhitektura
Među ambijentalnim celinama i pojedinačnim zdanjima, ističe se starovaroški ambijent Kazandžijskog sokačeta iz 18.veka. Iz prve polovine 20.veka, karakteristična je zapadna strana Trga oslobođenja, palata Andonović, zgrada Suda, zgrada Skupštine grada Niša, Banovina, Inžinjerska kasarna, Narodno pozorište, vile u Niškoj Banji. Noviju arhitekturu reprezentuju Dom vojske, poslovni centri "Kalča" i "Gorča", sportska hala "Čair" i Institut "Radon" u Niškoj Banji.
Zbog raznovrsnih urbanističkih tragova njegove istorije, Niš je danas, u urbanističkom i arhitektonskom izrazu mnogovrstan i raznolik.

 


OBRAZOVNI I NAUCNI CENTAR
Visoko školstvo je deo istorije grada posle Drugog svetskog rata. Prvi fakulteti u Nišu, Medicinski, Pravno-ekonomski i Tehnički, osnovani su 1960.godine i, u prvo vreme, bili su u sastavu Beogradskog univerziteta. Univerzitet u Nišu osnovan je 1965.godine. Danas u gradu ima 13 fakulteta, 30.000 studenata i radi preko 1500 predavača od kojih je oko 800 profesora.
Naučni rad se u Nišu odvija na većini niških fakulteta,na institutima, u naučnim i industrijskim istraživačkim centrima, a tako je u Nišu još od osnivanja Pasterovog zavoda, preventivno-istraživačke, medicinske institucije osnovane 1900.godine u Nišu, prve u zemlji i na Balkanu.

 


EVROPSKA RASKRSNICA
U prvim vekovima Nove ere, Naisus se uvrstio u mapu evropskih gradova izgradnjom "Via militaris", koji je preko Sofije i Istanbula spajao Evropu sa Bliskim istokom. U srednjem veku taj putni pravac nazivaju "Carskim drumom".
Prvi voz stigao je u Niš, 1884. godine. Mnoga poznata imena su kroz Niš proputovala "Orijent-ekspresom", među kojima i čuvena spisateljica uzbudljivih romana Agata Kristi, inspirisana atmosferom ovog najzanimljivijeg evropskog voza. Pred Prvi svetski rat, u gradu se "odomaćio" i prvi automobil.
Prvi, vojni, aerodrom u Nišu, izgrađen je 1912. godine. Postojeći, civilni, aerodrom, posle razaranja u NATO bombardovanju 1999, obnovljen je pre kraja 2003. godine.
Niš je na trasi evropskog koridornog pravca 10, od 1960. godine. Izgradnjom zaobilaznih pravaca prema Beogradu, Bugarskoj i Grčkoj, rasterećen je drumski saobraćaj u gradu i poboljšani su uslovi tranzita.

 


NISKA BANJA
Niška Banja je prijatno i zdravo mesto za odmor, letovanje, izlete, lečenje i oporavak, sa izvorima lekovite vode, prijatnom klimom i vrhunskim medicinskim tretmanom, samo na 10 kilometara od Niša, u podnožju Suve planine.
Pominje se još 448.godine i sa ostacima i tragovima iz antičkog (terme II vek) i ranovizantijskog doba, čuva svoju tradiciju i osobenost. Gajen je ovde i pirinač, a "kupatilo na Otvorenom je" piše 1768. godine Sen-Prust, "kao u Budimu".
Tridesetih godina minulog veka, Banja počinje da se, planski i intenzivno razvija. Sijalice su zasjale 1925.godine, mnogi viđeni ljudi podižu vile, uređuju se šetališta i parkovi, grade se udobni hoteli, a tramvaj je od Niša "došetao" 1929.godine.
Niška Banja leči koronarne bolesti, bolesti krvnih sudova, povećani krvni pritisak, reumatske poremećaje, ortopedske povrede, uključujući i tretmane skidanja telesne težine, anticelulit programe i postoperativnu rehabilitaciju. Institut "Niška Banja" je kompletno, moderno opremljen i raspolaže vrhunskim kadrom za savremene medicinske usluge.

 

 

 

Redakcija || Reklame || Arhiva || Pretplata || Galerija || Linkovi || Kontakt

sva prava zadržana © Serbian Mirror

design by KompArt